• Kwaliteit en deskundigheid vinden wij de gewoonste zaak. Daarom Staal.
  • Wij houden van vernieuwing en innovatie. Daarom Staal.
  • Geen uurtje factuurtje. Daarom Staal.
  • U krijgt alle aandacht en daarom zijn wij waardevol. Daarom Staal.
  • Wij zijn gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Daarom Staal.
  • Kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Daarom Staal.
  • Wij vinden overbodig werk niets. Daarom Staal.
  • Natuurlijk kunnen wij een vaste prijs afspreken. Daarom Staal.
  • Wij streven naar een toegevoegde waarde. Daarom Staal.
  • Wij wachten niet af en adviseren actief. Daarom Staal.
  • Wij willen uw belangrijkste adviseur zijn. Daarom Staal.
14 december 2013

Eigen woning

· Betaal uw rente vooruit

In 2013 kunt u een hoger bedrag aan hypotheekrente opvoeren, indien u maximaal zes maanden rente vooruitbetaalt. U kunt hierdoor wellicht een hogere belastingbesparing realiseren in de situatie dat uw inkomen in 2013 hoger is dan in 2014. Ook kan het schuiven met inkomen voordeel opleveren voor de kinderopvangtoeslag.

· Neem een hypotheek bij de eigen BV

Heeft u een banklening? Overweeg dan om deze te herfinancieren bij uw eigen BV als daarvoor genoeg financiële ruimte is. Een hypotheek bij de eigen BV kan u vele (tien)duizenden euro’s opleveren.

· Renseigneringsverplichting

Heeft u dit jaar een nieuwe hypotheek afgesloten bij uw eigen BV of in familiaire kring (een zogenoemde familiehypotheek), dan moet u de gegevens over deze lening doorgeven aan de Belastingdienst met het formulier ‘opgaaf lening eigen woning’. Dit formulier is te downloaden van de website van de Belastingdienst. Alleen als u de gegevens heeft doorgegeven mag u de hypotheekrente in aftrek brengen in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit formulier moet worden verstuurd bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2013, maar uiterlijk vóór 31 december 2014.

· Aflossingseis belastingplichtige bij hypotheken afgesloten na 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 zijn de voorwaarden voor renteaftrek aangescherpt. U mag de rente over nieuwe eigenwoningschulden alleen aftrekken als de eigenwoningschuld (lening waarover u de hypotheekrente mag aftrekken) volledig en binnen 360 maanden (30 jaar)minimaal annuïtair wordt afgelost. Deze verplichting moet zijn opgenomen in de hypotheekakte. Ook moet jaarlijks aan deze aflossingsverplichting worden voldaan. Overeenkomsten die verder gaan dan een annuïtair aflossingsschema, zoals een lineaire aflossing, komen eveneens in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Sluit u na 1 januari 2013een hypotheek af en lost u vervolgens onvoldoende af, dan kunt u de achterstand in het volgende kalenderjaar inhalen zonder het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen. Als u aannemelijk kunt maken dat u vanwege betalingsproblemen niet aan het aflossingschema kon voldoen, heeft u zelfs tot vier jaar de tijd om een nieuw aflossingsschema vast te stellen. Daar moet uw geldverstrekker wel mee instemmen.

Slaagt u er desondanks niet in voldoende af te lossen, dan beschouwt de Belastingdienst de hypotheeklening niet meer als eigenwoningschuld. U verliest dan het recht op hypotheekrenteaftrek en uw eigenwoningschuld verhuist van box 1 naar box 3.

· Lenen aan de kinderen voor de eigen woning

Sparen levert op dit moment weinig op. Geld uitlenen aan de kinderen voor de aankoop of verbouwing van hun woning, kan dan een aantrekkelijk alternatief zijn. Voor beide partijen. U hebt een aantrekkelijk rendement. Uw kinderen een goedkope(re) hypotheek.

· Maak gebruik van de tijdelijke verruiming van de schenkvrijstelling in verband met de eigen woning

Van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 wordt de schenkingsvrijstelling tijdelijk verruimd tot € 100.000 mits het geld door de begiftigde wordt besteed aan een eigen woning. De beperking dat de schenking moet zijn gedaan van een ouder aan een kind tussen de 18 en 40 jaar vervalt hierbij. Dit betekent dat iedereen van een familielid of van een derde belastingvrij een schenking kan ontvangen van maximaal € 100.000, mits dit geld wordt besteed aan een woning. Net als onder het huidige recht geldt de vrijstelling niet alleen wanneer het gaat om de aankoop van een woning, maar ook bij een verbouwing, de aflossing van de eigenwoningschuld of de afkoop van rechten zoals erfpacht.

Let op: voor de toepassing van de schenkingsvrijstellingen ten behoeve van de eigen woning is (sinds 2012) geen notariële schenkingsakte meer vereist. Ondanks de vrijstelling moet echter wel een aangifte schenkbelasting worden gedaan.