• Kwaliteit en deskundigheid vinden wij de gewoonste zaak. Daarom Staal.
  • Wij houden van vernieuwing en innovatie. Daarom Staal.
  • Geen uurtje factuurtje. Daarom Staal.
  • U krijgt alle aandacht en daarom zijn wij waardevol. Daarom Staal.
  • Wij zijn gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Daarom Staal.
  • Kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Daarom Staal.
  • Wij vinden overbodig werk niets. Daarom Staal.
  • Natuurlijk kunnen wij een vaste prijs afspreken. Daarom Staal.
  • Wij streven naar een toegevoegde waarde. Daarom Staal.
  • Wij wachten niet af en adviseren actief. Daarom Staal.
  • Wij willen uw belangrijkste adviseur zijn. Daarom Staal.
20 november 2012

Mogelijke beperking van inleg in levensloop

Ook is het volgens de staatssecretaris steeds minder goed uit te leggen dat de spaarders die op 31 december 2011 een tegoed van ten minste € 3.000 hadden, onbeperkt kunnen blijven doorgaan met sparen nu de spaarloonregeling is afgeschaft, de levensloopregeling voor nieuwe spaarders is gesloten en het vitaliteitssparen niet wordt ingevoerd. Mogelijk wordt inleggen voor deze spaarders op termijn dus ook beperkt of zelfs afgeschaft

De eigen woning per 1 januari 2013

Het begrip eigenwoningschuld wordt aangepast. In de huidige situatie vallen alle leningen die zijn aangegaan ter verwerving, onderhoud en verbetering van de eigen woning onder dit begrip. De rente die hierover wordt betaald, is aftrekbaar in box 1 Inkomen uit werk en woning. Vanaf 1 januari 2013 vallen alleen leningen met ten minste een annuitäir aflossingsschema dat in maximaal 360 maanden volledig wordt afgelost onder het begrip eigenwoningschuld. Het ten minste annuitäir aflossen wordt getoetst aan de ( resterende) hoogte van de schuld, en niet aan het jaarlijks af te lossen bedrag. De aflossingsverplichting moet bij het aangaan van de lening worden vastgelegd en ook daadwerkelijk worden nageleefd. Als de lening niet aan deze extra vereisten voldoet is de rente niet aftrekbaar.

Voor een bestaande eigenwoningschuld per 31-12-2012 blijft het huidige regime van kracht. De extra vereisten gelden dus alleen voor nieuwe hypotheken per 1 januari 2013.

Om deze wetgeving te kunnen handhaven wordt het ook verplicht om leningen die niet bij een financiële instelling zijn aangegaan, maar bij een rechtspersoon of een natuurlijk persoon dit te melden aan de Belastingdienst. Dit gaat middels een digitaal formulier. Dit formulier kan worden gedownload van de website van de Belastingdienst. Telkens wanneer er een wijziging in de lening plaatsvindt moet dit formulier worden ingevuld.

Voor bestaande kapitaalverzekeringen eigen woning, spaar- en beleggingshypotheken geldt een overgangsregeling.

Wijziging in de kinderopvangtoeslag per 1 januari 2013

Omdat in de afgelopen jaren de overheidsuitgaven van de kinderopvangtoeslag ( KOT) flink zijn gestegen, wordt ook in 2013 verder bezuinigd op KOT. Voor iedereen geldt een verlaging van de toeslag voor hun eerste kind. Mensen met een gezamenlijk inkomen van € 118.189 ( en hoger) ontvangen vanaf 2013 geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Vanaf het 2e kind is het dus wel mogelijk om KOT te krijgen. Voor 2013 gelden de onderstaande maximumtarieven per uur:

  • Dagopvang: € 6,46
  • Buitenschoolse opvang € 6,02
  • Gastouder opvang € 5,17

Tevens wordt voor zogenoemde doelgroep ouders( als er bijv. een studie of re-integratie traject wordt gevolgd) een hogere eigen bijdrage gevraagd en wordt het aantal uren kinderopvang verminderd.

Handig om te weten is dat de kinderopvangtoeslag in afwijking van voorgaande jaren in één keer door de Belastingdienst wordt uitgekeerd.