25 JUNI 2017

Geen oplossing voor omzetting leenbijstand ZZP-ers in gift vóór 2017

Wanneer de financiële moeilijkheden aanhouden kan dit zelfs worden omgezet in een gift. Echter, deze gift wordt wel als belastbaar inkomen gezien en kan daardoor leiden tot extra belastingheffing en mogelijk verlies van toeslagen over inkomen dat niet in dat jaar wordt genoten.

De gemeente kan bijstand verlenen wanneer het u even niet voor de wind gaat. U kunt dan een lening krijgen in de vorm van een leenbijstand. Wanneer de financiële tijden niet keren voor u, kan het zelfs omgezet worden in een gift. Houd er wel rekening mee, dat die gift als belastbaar inkomen wordt geteld. Deze kan leiden tot extra belastingheffing en u kunt uw toeslagen hierdoor verliezen over inkomen dat u niet in dat jaar verdiend heeft.

 

Om dit probleem op te lossen is er sinds 1 januari 2017 gekozen voor de zogeheten eindheffingsvariant. Op het moment dat de leenbijstand wordt omgezet in ‘bijstand om niet’, oftewel een gift, dan wordt de kwijtschelding aangemerkt als eindheffingsbestanddeel. De staatssecretaris ziet geen mogelijkheden om tot een juridisch goed verdedigbare en tevens betaalbare maatwerkoplossing te komen voor de periode vóór 1 januari 2017.


Daarom benadrukt hij nogmaals dat de Belastingdienst/Toeslagen de mogelijkheid biedt van een betalingsregeling in maximaal 24 termijnen. Als het niet mogelijk is om aan deze regeling te voldoen, is het ook mogelijk een lager bedrag te betalen. Hiervoor kan een persoonlijke betalingsregeling worden aangevraagd op basis van de beschikbare betalingscapaciteit. Mocht er een restbedrag overblijven, dan wordt er volgens de staatssecretaris niet verder bemoeilijkt.

 

Loopt u tegen dit probleem aan, of wilt u meer informatie hierover, neem dan contact met ons op.


Aanvragen voor de subsidie praktijkleren kan nog tot 15 september

Lees verder

Politieke partijen maken de belastingen er niet makkelijker op

Lees verder

Geen oplossing voor omzetting leenbijstand ZZP-ers in gift vóór 2017

Lees verder