• Kwaliteit en deskundigheid vinden wij de gewoonste zaak. Daarom Staal.
  • Wij houden van vernieuwing en innovatie. Daarom Staal.
  • Geen uurtje factuurtje. Daarom Staal.
  • U krijgt alle aandacht en daarom zijn wij waardevol. Daarom Staal.
  • Wij zijn gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Daarom Staal.
  • Kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Daarom Staal.
  • Wij vinden overbodig werk niets. Daarom Staal.
  • Natuurlijk kunnen wij een vaste prijs afspreken. Daarom Staal.
  • Wij streven naar een toegevoegde waarde. Daarom Staal.
  • Wij wachten niet af en adviseren actief. Daarom Staal.
  • Wij willen uw belangrijkste adviseur zijn. Daarom Staal.
Staal MKB Advies
25 juni 2017

Politieke partijen maken de belastingen er niet makkelijker op

Maar wat willen de politieke partijen die de meeste kans maken op een regeerakkoord nu eigenlijk echt?

Het zou allemaal eenvoudiger moeten, dat was de belofte voor de verkiezingen. Ook niet vreemd, want men heeft al lang geconstateerd, dat de Wet inkomstenbelasting 2001 zijn houdbaarheidsdatum allang is gepasseerd. Maar wat willen de politieke partijen die de meeste kans maken op een regeerakkoord nu eigenlijk echt?

De VVD trekt € 2,9 mrd extra uit voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Deze belastingfaciliteit voor de minstverdienende partner, moet de arbeidsparticipatie stimuleren. Daarnaast komen de liberalen met een zoethoudertje voor particulieren die hun vermogen als durfkapitaal wegzetten. Zij krijgen een aftrek die in totaal € 50 mln mag kosten.

Belastingvoordeel

De PVDA trekt zelfs € 4,9 mrd extra uit voor de IACK en € 2 mrd extra voor de kinderopvangtoeslag. Het belastingvoordeel voor de zzp-ers wordt niet aan getornd. Wel wordt de zelfstandigenaftrek afgeschaft, net als de arbeidskorting, maar dat wordt weer gecompenseerd in het werknemers- en zelfstandigenvoordeel. Dat levert werknemers iets op, maar helaas neemt voor zzp’ers het relatieve fiscale voordeel af.

Het CDA pleit al jaren voor de vlaktaks met twee tarieven. Klinkt eenvoudig, maar ze komen dan wel weer met uitzonderingen, zoals de afbouw van de aanrechtsubsidie. Daarnaast krijgen mantelzorgers een heffingskorting, zodat zij minder belasting hoeven te betalen.

D’66 wil de fiscale achterstand van de werknemer in loondienst verkleinen met een werknemerskorting ter waarde van € 500,-. Ook zij verhogen de arbeidskorting en de IACK. D’66 komt wel met iets totaal nieuws: een negatieve belasting. De Belastingdienst gaat dat deel van de verhoogde kortingen uitkeren aan degenen die te weinig belasting betalen om die volledig te kunnen verzilveren.

En GroenLinks tot slot gebruikt de belastingen om het milieu schoner te krijgen. De fiscale vergroening van GroenLinks bedraagt maar liefst € 20 mrd. Deze lasten worden van arbeid naar milieu verschoven.